Biserica „Cei patruzeci de mucenici” şi satul Trestiana

Istorie Martie 28, 2014

Situat la o distanţă de circa 3  km. de Răducăneni, satul Trestiana, cătunul înconjurat de livezi de meri, pruni, cireşi şi dealuri care de care mai frumoase şi mai pline cu vegetaţie şi stâni, are o suprafaţă de circa 500 m.

Fostă proprietate a boierului Gheorghiade, conacul acestuia se mai află şi în zilele noastre,  cu toate că este în paragină. Multă vreme a fost  întrebuinţată drept şcoală la clasele I-IV, anexele fiind locuinţe ale  cetăţenilor aduşi să muncească pământurile boierului iar mai târziu, zilierii ce lucrau  pământului  Gostatului (G.A.S), întrucât afară de locuinţele modeste ale oamenilor – majoritari de etnie rromă, dar  din tagma lingurarilor, familii ce încercau întrucâtva să-şi câştige propria existenţă prin micile  meserii meşteşugăreşti ca fierar, lingurar, topitor, tinichigiu sau coşar, duc  totuşi o viaţa dezastruoasă din punct de vedere material.

Dacă în 1989 cătunul număra circa 25 de case, sub aspect bisericesc fiind sub jurisdicţia parohiei Bazga , după 1989 trece la  Parohia Răducăneni, considerându-se că aceasta este prea mică şi lipsită de mijloace materiale. Pentru că nu aveau propria Biserică sau cimitir, morţii sunt aduşi la Cimitirul din Răducăneni sau din satul Bazga, existând unele grade de rudenie prin căsătorie. În zilele noastre ţine de Parohia  Roşu, preot fiind părintele Lercă Florentin. Astăzi  numărul caselor s-a înmulţit ca şi numărul membrilor în familie cu toate că tineretul s-a orientat spre ţările occidentale.

Bisericuţa  cu hramul „Cei patruzeci de mucenici” din  sătucul Trestiana s-a ridicat într-o perioadă uimitor de scurtă: înălţarea efectivă a început la 2 iulie 2001 când s-a făcut trasarea bisericii şi s-a săpat fundaţia; finalizată pe 27 iulie 2001, zi în care s-a achitat manopera celor care au înălţat Sf. locaş.

Caracteristicile Bisericii:

Demn de menţionat,  Bisericuţa din cătunul Trestiana a luat fiinţă – ca parohie, cu binecuvântarea P. F. Daniel, în anul 1996, la săvârşirea  Sfinţirea locului participând P.S. Calinic Botoşăneanul, episcop.vicar la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei , Iaşi

Având formă trapezoidală, cu o lungime de  10 metri şi lăţime de  5 metri, temelia acesteia este din  beton iar zidurile din scândură cu pereţii dubli izolaţi şi este susţinută de 15 stâlpi din fier, groşi de 110 mm,  stâlpi fixaţi în temelie. Groasă de 30 cm. Temelia, în partea de est are o adâncime de 110 cm şi în partea de vest de 180 cm. Ridicată  pe  vremea părintelui Cristea Cristian-Florin, paroh titular la Răducăneni şi suplinitor la Trestiana, pereţii exteriori ai bisericii, din brad, sunt vopsiţi în gri iar interiorul este lambrisat cu scândură de tei şi dat cu ulei de in. Tavanul, în formă trapezoidală, dă Bisericii amplitudine şi o personalitate aparte.

Deasupra celor 15 stâlpi din fier s-a prins o grindă din brad, groasă de 20/20 cm pe care se sprijină acoperişul. Biserica este acoperită cu şindrilă care în prealabil a fost imprimată cu soluţie ignifugă şi are două cruci: una amplasată pe Sfântul Altar şi cealaltă pe turnuleţul de  la intrare.

Chiar dacă din exterior pare mică, zidul de sud având înălţimea dea 2,30 m iar cel de nord de 3,50 m, interiorul este foarte spaţios şi plăcut.

Lucrările au mers repede deoarece fundaţia a fost săpată de oameni binevoitori din Trestiana; stâlpii, din fier, au fost pregătiţi de domnul Alexa Gheorghe din Răducăneni; temelia, cofrată de domnul Chirilă Gheorghe şi Aruştei Dumitru din Răducăneni, a fost turnată pe  05 iulie 2001; lemnăria, pregătită şi montată de domnul Bulai Cezar cu echipa sa iar vopseaua neagră, să nu afecteze lemnăria.

 Lucrările exterioare şi interioare care să se întreprindă la acest  sfânt locaş graţie ajutorului acordat bisericilor, în general, şi acesteia din urmă în special, de primarul de prin anii 2000 – ing. NECULAI BOTEZATU, preot suplinitor fiind părintele LERCĂ FLORENTIN-CIPRIAN şi anume: turnarea  plăcii interioare şi în exterior a trotuarelor ( anul 2000); restaurarea exteriorului  Bisericii (lăcuirea); restaurarea acoperişului din draniţă şi lăcuirea acestuia cu ulei special, sicativat.

Interiorul  Bisericii „Cei  40 de mucenici” din Trestiana cunoaşte o schimbare deosebită prin realizarea Catapetesmei,  toată cu contribuţia familiei  fostului primar Neculai BOTEZATU, apoi procurarea celorlalte necesităţi: Sfintele Vase, Sfânta Evanghelie, Sf. Chivot, Sfânta Cruce, Iconostasul.

În anul 2010 se trage şi lumină în întreg satul, la şcoală şi Biserică şi, printr-un Proiect European, se pietruieşte drumul în sat, până la Biserică, respectiv şcoală.